Logo
        Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
  Αυτόματη επανασύνδεση:

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
 1 
 στις: Σήμερα στις 04:25:04 μμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
108.000 δηλώσεις Ε1 έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα από τη Γ.Γ.Π.Σ..Στατιστικά Στοιχεία Υποβολών Ε1 2014
Ημ/νιά ενημέρωσης: 22/4/2014
1. Σύγκριση Υποβολών Οριστικών Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1) 2011-2014

2. Στοιχεία ωριαίων υποβολών.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει τον συνολικό αριθμό των υποβληθεισών δηλώσεων, των τελευταίων 7 ημερών, ανά ώρα της ημέρας.  Σας επιτρέπει να προγραμματίσετε την υποβολή σας σε ώρα που σας βολεύει και έχει χαμηλό φόρτο.
3. Στατιστικά στοιχεία εκκαθαρισμένων δηλώσεων.


http://taxheaven.gr

 2 
 στις: Σήμερα στις 04:25:03 μμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Χ. Θεοχάρης: "Τέσσερα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε για τις ελληνικές startups" (video)


Στο οικοσύστημα των ελληνικών startups απευθύνθηκε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το EMEA.gr σε συνεργασία με τα Public Stores και τη Lenovo, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη.

Σε μία περίοδο όπου οι επιτυχίες των ελληνικών νεοφυών εταιρειών κερδίζουν τα κυβερνητικά εύσημα, ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει τη δημιουργική επανάσταση που βιώνει το ελληνικό επιχειρείν και στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου για την υποστήριξη της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει και υπό κάθε περίπτωση να βοηθούν και να υποστηρίζουν τις νέες εταιρείες, ακόμη και εάν αυτό τους δίνει πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες εταιρείες, καθώς οι startups είναι αυτές που βοηθούν στην καταπολέμηση της ανεργίας - ζητούμενο ειδικά στην ελληνική περίπτωση της κρίσης - σε αντίθεση με τις εδραιωμένες εταιρείες που μάλλον προσφέρουν απλώς δομές, παρά δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε σε μετρήσεις που δείχνουν ότι το 30% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα επιχειρούν από ανάγκη (από στοχο 25% του οικονομικού επιτελείου) και μόλις το 25% από ευκαιρία (από στόχο 40%).

Τόνισε, επίσης, τέσσερα προβλήματα που εντοπίζει και ο ίδιος ότι αντιμετωπίζουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα: γραφειοκρατία και καθημερινά "εμπόδια" που θέτει η δημόσια διοίκηση, έλλειψη υποδομών, ασφαλιστικό καθεστώς, φορολογία.

Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι μένουν ακόμα πολλές και ουσιαστικές ενέργειες στις οποίες μπορεί να προχωρήσει το οικονομικό επιτελείο για την ελάφρυνση των νέων εταιρειών στον τομέα της φορολογίας, ωστόσο στον τομέα της γραφειοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι έχουν προωθηθεί ρυθμίσεις που προσφέρουν λύσεις, όπως ο νέος κώδικας βιβλίων.

Προανήγγειλε ότι με νέα ρύθμιση για το μητρώο επιχειρήσεων, οι νέες εταιρείες θα μπορούν να προχωρούν σε έναρξη ή άλλες ενέργειες με απλές και άμεσες διαδικασίες, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται ύστερα, με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Επίσης, ανέφερε μία σειρά ρυθμίσεων, τις οποίες θα πρέπει να εξετάσει η κυβέρνηση για την υποστήριξη των startups, όπως η απαλλαγή από καταβολή ΦΠΑ για επιχειρήσεις με έως 25.000 ευρώ τζίρο (ρύθμιση που όπως τόνισε χαρακτηριστικά έχουν αρχίσει και "συμμερίζονται" και οι αρμόδιες υπηρεσίες), η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής διπλών στοιχείων από τις επιχειρήσεις (για παράδειγμα η καταγραφή των απασχολουμένων μόνο μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και όχι μέσω της δήλωσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών) και οι φοροαπαλλαγές για angel investors.

Ταυτόχρονα, ο γγ. Δημοσίων Εσόδων είχε την ευκαιρία για πάνω από μία ώρα να συζητήσει άμεσα με τους νέους επιχειρηματίες της χώρας και να απαντήσει στα ερωτήματά τους σχετικά με τις εμπειρίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δραστηριοποιούμενοι στο οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Τα προβλήματα που κατέγραψαν οι νέοι επιχειρηματίες αφορούσαν από μη καταβολές επιστροφής ΦΠΑ μέχρι τη φορολόγηση για συνεργασία με επαγγελματίες του εξωτερικού ή για τη χρήση εικονικών γραφείων.

Πηγή www.emea.gr

http://taxheaven.gr

 3 
 στις: Σήμερα στις 03:25:12 μμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Δήλωση του Υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρα κατά την υπογραφή της συμφωνίας του Υπ. Ανάπτυξης με την KfW για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο


 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
10180 Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Δελτίο Τύπου

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα κατά την υπογραφή της συμφωνίας του Υπουργείου Ανάπτυξης με την KfW για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο

Θα ήθελα να χαιρετίσω τη σημερινή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και της KfW και να θα εξάρω την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με την KfW όλο αυτό το διάστημα. Η ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία πέρασαν πολύ δύσκολα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μπορέσαμε όμως και πετύχαμε τους στόχους μας και μάλιστα συντομότερα ίσως από ό,τι περίμενε κάποιος. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, βλέπουμε τα πρώτα ψήγματα ανάπτυξης και τώρα αναζητούμε περισσότερη ρευστότητα.

Ακριβώς αυτή η συμφωνία συμβάλλει στη μεγαλύτερη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Το ποσό μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο, θα είναι όμως καταλύτης. Είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης από τη γερμανική κυβέρνηση και θα είναι καταλύτης για προσέλκυση και άλλων κεφαλαίων και από ιδιώτες επενδυτές. Διότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο δημόσια χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ, τα οποία έχουμε εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό, αλλά πώς να προσελκύσουμε κεφάλαια για άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας από τον ιδιωτικό τομέα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Υπουργός σημείωσε:

Δεν θα ήθελα σήμερα να μιλήσουμε για το πλεόνασμα, καταρχήν σεβόμενος τη θεσμική ανεξαρτησία της Eurostat. Ας αφήσουμε τη Eurostat να δει ποιο είναι το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τώρα, για όσους ενδιαφέρεστε, υπάρχουν διαφορετικοί ορισμοί, για παράδειγμα δέστε το Economic Outlook του IMF το οποίο βγήκε νομίζω ήδη προχθές, για να δείτε πόσο είναι κατά τρόικα το πλεόνασμα.

Αλλά ας σεβαστούμε πρώτον ότι σήμερα έχουμε άλλο αντικείμενο εδώ, μιλάμε για ρευστότητα και για ανάπτυξη, ας αφήσουμε λοιπόν το πρωτογενές πλεόνασμα να ανακοινωθεί από τη Eurostat.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πολιτικό σχέδιο που είχε κυκλοφορήσει για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, πότε θα είναι έτοιμο; Γιατί έχουν περάσει και αρκετά χρόνια από αυτό, με τον ΙΟΒΕ το ΚΕΠΕ και τη Mac Kinsey;

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Αυτές οι μελέτες είναι έτοιμες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πότε θα προωθηθούν;

Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα το ανακοινώσει, αλλά για να μην πούμε «πάρτε τις μελέτες», νομίζω αυτό που δουλεύουμε τώρα είναι ένα υπερσύνολο από τις τρεις μελέτες, το οποίο θα το ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες.

Αυτό που κάναμε χθες με αντιπροσωπεία από το ΠΑΣΟΚ είναι να συμφωνήσουμε ένα κείμενο, ένα απλό κείμενο λίγων σελίδων στρατηγικής, το οποίο θα πάει αύριο στο Euro Working Group πρώτα και μετά στο Eurogroup, προκειμένου να πούμε ότι για μας αυτές είναι οι αναπτυξιακές κατευθύνσεις, πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε εδώ.

Και μάλιστα σήμερα μία διάσταση αυτής της βοήθειας είναι ακριβώς αυτή η συμφωνία την οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης υπέγραψε σήμερα με την KfW.

http://taxheaven.gr

 4 
 στις: Σήμερα στις 02:25:03 μμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Γεωργιάδης: Ενδεχόμενο διεύρυνσης των κριτηρίων κοινωνικού μερίσματος


Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας, το πόσο που έχει ανακοινωθεί ότι θα μοιραστεί είναι συγκεκριμένο και θα δοθεί σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους- δηλαδή 600 χιλιάδες νοικοκυριά.

Για διεύρυνση των κριτηρίων στην χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί με βάση τα ισχύοντα ο αριθμός των δικαιούχων, έκανε λόγο σήμερα Τετάρτη ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας, το πόσο που έχει ανακοινωθεί ότι θα μοιραστεί είναι συγκεκριμένο και θα δοθεί σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους- δηλαδή 600 χιλιάδες νοικοκυριά.

Πηγή: http://www.skai.gr/
http://taxheaven.gr

 5 
 στις: Σήμερα στις 01:25:05 μμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ με τη σφραγίδα της Eurostat
Επικυρώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Στα 23,109 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, κάτι που οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα -με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής- ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία που έστειλε στις 14 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα:

-Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε πέρυσι στα 23,109 δισ. ευρώ.

-Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης αντιστοιχεί σε 318,703 δισ. ευρώ.

- Το ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές ήταν πέρυσι 182,054 δισ. ευρώ.

Η Eurostat, στην επίσημη ανακοίνωσή της δεν αναφέρει επιμέρους τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα τα οποία όμως προκύπτουν από το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών, που δημιούργησαν πέρυσι έλλειμμα 19,272 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές έλλειμμα, που προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι τόκοι, διαμορφώθηκε στα 15,8 δισ. ευρώ ή 8,7% του ΑΕΠ.

Αυτοί οι υπολογισμοί βασίζονται στο σύστημα που χρησιμοποιεί η Eurostat, το ESA 95. Στη συνέχεια, κανονικά αφαιρείται το ποσόν που δόθηκε για τη στήριξη των τραπεζών το 2013, 19,2 δισ. ευρώ, οπότε προκύπτει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3,4 δισ. ευρώ, κατά το σύστημα ESA 95.


Πηγή: newsbeast.gr


http://taxheaven.gr

 6 
 στις: Σήμερα στις 01:25:04 μμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Υπ. Οικονομικών - Σχετικά με τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν από τη Eurostat για το 2013


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Νίκης 5-7
Τ.Κ. 101 80, Αθήνα

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Tηλ.: 210-3332553/4
Fax: 210-3332559
e-mail: press@minfin.gr

Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014

Δελτίο Τύπου

Από το Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, σχετικά με τα αποτελέσματα για το 2013 που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τη Eurostat, ανακοινώνονται τα εξής:

Έχουν περάσει τέσσερα ακριβώς χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα οδηγήθηκε σε Μηχανισμό Στήριξης και στην υπογραφή του 1ου «Μνημονίου».

Μετά από τα πολύ δύσκολα, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, χρόνια, η χώρα και η οικονομία της βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση.

Τα υψηλά, διαχρονικά «δίδυμα» ελλείμματα εξαλείφονται.

Σήμερα, η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Επιτυγχάνει, πρωτογενή πλεονάσματα, για 2η συνεχόμενη χρονιά.

Πρωτογενή πλεονάσματα που ξεκίνησαν το 2013, νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, υψηλότερα από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat.

Πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, για τη διανομή «κοινωνικού μερίσματος» που έχει ήδη αποφασισθεί και δρομολογηθεί, για την σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές που ήδη – με επιτυχία – έγινε, για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την περαιτέρω ενίσχυση και την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Συνεπώς, οι θυσίες του Ελληνικού λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο.

Είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος.

Και παράλληλα, να μετατρέψουμε τη σταθεροποίηση της οικονομίας ως βάση για δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή.

Με πίστη, εθνικό σχέδιο και αποφασιστικότητα πρέπει και μπορούμε, όπως έχει αποδειχθεί, να πετυχαίνουμε τους στόχους και ταυτόχρονα να διεκδικούμε καλύτερους όρους συνεργασίας από τους εταίρους και δανειστές μας.

Τα ανωτέρω επιβεβαιώνει Δελτίο Τύπου της Eurostat.

Ειδικότερα:

1ον. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τόσο για το 2012 όσο και για το 2013, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95), χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.
Ειδικά το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ το 2013, πολύ κάτω από το 3% του ΑΕΠ, και πιο συγκεκριμένα στο 2,1% του ΑΕΠ.
Κάτω από το μέσο όρο τόσο της Ευρώπης όσο και της Ευρωζώνης.

2ον. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95), χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ.

3ον. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, υψηλότερο τόσο από τους στόχους του (μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα) όσο και από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού (812 εκατ. ευρώ).
Υπενθυμίζεται, όπως αναφέρεται και σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ, ότι κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά απ’ ότι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων όπως παρουσιάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat.
Τέτοια έσοδα ή δαπάνες που αντιμετωπίζονται διαφορετικά είναι, για παράδειγμα, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης τα οποία προέρχονται από την κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

4ον. Αυτό το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2013, η ικανοποιητική εκτέλεση του εφετινού Προϋπολογισμού, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η μη ύπαρξη χρηματοδοτικού κενού για το 2014 είναι συμβατά με τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για διανομή «κοινωνικού μερίσματος», επιπλέον αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και μείωση του μη-μισθολογικού κόστους.


http://taxheaven.gr

 7 
 στις: Σήμερα στις 11:25:04 πμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Οροφή τα 4.800 ευρώ τον χρόνο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα


Με εισοδηματικά κριτήρια θα καταβληθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα το οποίο δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 200 ευρώ, ενώ θα προσαυξάνεται κατά 70 ευρώ για τον σύζυγο ή τη σύζυγο και κατά 50 ευρώ για το κάθε παιδί. Αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες από τον σχεδιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος του οποίου η χορήγηση θα αρχίσει πιλοτικά εντός του 2014 και θα γενικευθεί το 2015. Οι υπουργικές αποφάσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση, αναμένονται εντός των επόμενων ημερών. Για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έχουν εγγραφεί 20 εκατ. ευρώ (για 8.000 έως 10.000 δικαιούχους) στον προϋπολογισμό του 2014, που προέρχονται από το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καταβάλλεται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κυμαίνεται από 200 έως 420 ευρώ. Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Παγκόσμια Τράπεζα για λογαριασμό του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας το οποίο ανέθεσε το έργο, τα κριτήρια για την εφαρμογή του εγγυημένου εισοδήματος θα ισχύσουν αρχικά σε περιορισμένο αριθμό δικαιούχων από το 2014 και σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις από το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας θέτει ως ετήσια εισοδηματική οροφή το ποσό των 4.800 ευρώ. Η ΟΚΕ συμφωνεί με την πρόσφατη γνωμοδότηση (10.12.13) της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στην οποία αναφέρεται ότι «σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, η θέσπιση ενός ελάχιστου ευρωπαϊκού εισοδήματος θα συμβάλει στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, στην εξισορρόπηση οικονομικών και κοινωνικών στόχων και στη δίκαιη ανακατανομή των πόρων και του εισοδήματος». Ωστόσο προτείνει το γενικό σύστημα ελαχίστου εισοδήματος να μην αποτελεί μονοδιάστατη χορήγηση χρηματικών παροχών, αλλά να συνθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικών παρεμβάσεων βασισμένο στους εξής τρεις πυλώνες:

1. Μια προνοιακή παροχή εισοδηματικής ενίσχυσης, που εξασφαλίζει σε κάθε φτωχό πολίτη ένα εγγυημένο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

2. Ένα πακέτο ποιοτικών υπηρεσιών φροντίδας για άτομα που αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα εξαιτίας ηλικίας, ασθένειας ή αναπηρίας.

3. Ένα πλέγμα προγραμμάτων ενεργοποίησης και προώθησης στην αγορά εργασίας ανέργων που είναι ικανοί και διαθέσιμοι προς απασχόληση. Ωστόσο, για τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος διατυπώνονται και ισχυρές αντιρρήσεις ως προς την αποτελεσματικότητα του θεσμού ο οποίος συχνά μυθοποιείται και συνδέεται με την περαιτέρω ελαστικοποίηση και την επέκταση των mini jobs, δηλαδή των θέσεων μερικής απασχόλησης με πολύ χαμηλό ημερομίσθιο, σύμφωνα και με τη μεγάλη άνθηση που είχαν στη Γερμανία.

«Τσουχτερή» η παροχή υπηρεσιών

Η θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ενδέχεται να αποδειχθεί η πιο ακριβοπληρωμένη υπηρεσία, ξεπερνώντας σε κόστος ακόμη κι αυτήν τη σύνθετη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από την Παγκόσμια Τράπεζα που εδρεύει στην Ουάσιγκτον «κατά τον σχεδιασμό, την προετοιμασία και την πιλοτική εφαρμογή ενός προγράμματος εισοδηματικών ενισχύσεων, κατόπιν των πόρων διαβίωσης (means-tested income support)» αναλαμβάνεται έναντι του ποσού των 2 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από τη ΣΑΕ 034/8». Μάλιστα με την ίδια απόφαση ορίζεται ως προκαταβολή το ποσό των 400.000 ευρώ, να σημειωθεί ότι για παρεμφερές θέμα (έννοια του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συστήματα εφαρμογής στις ΗΠΑ και στη Λ. Αμερική, καλύτερες πρακτικές) η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας ανέθεσε μελέτη σε ιδιώτη στατιστικολόγο, δαπάνης 15.000 ευρώ. Πλήθος μελετών έγιναν και στο παρελθόν με τελευταία την πολυσέλιδη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας.


Πηγή: Καθημερινή


http://taxheaven.gr

 8 
 στις: Σήμερα στις 09:25:03 πμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Ποιοί ελεύθεροι επαγγελματίες θα απαλλάσσονται από τις δηλώσεις Φ.Π.Α.


Απαλλαγή από τις δηλώσεις υποβολής ΦΠΑ για 415.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις οι οποίοι θα γλιτώσουν τα πήγαινε-έλα σε λογιστές και Εφορία προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών.
 
Σύμφωνα με το «Έθνος» η εν λόγω ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ αναμένεται να ενταχθεί στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού.
 
Μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί ακριβώς το ύψος του ετήσιου τζίρου του ελεύθερου επαγγελματία που θα αποτελεί και το «εισιτήριο» για την απαλλαγή του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αφορά επαγγελματίες με τζίρο έως 10.000 ευρώ το χρόνο, χωρίς να έχει φύγει από το τραπέζι του ΥΠΟΙΚ το σενάριο που θέλει τον πήχη να ανεβαίνει στις 20.000 ευρώ ετησίως.
 
Όπως αναφέρει «Το Έθνος» η απαλλαγή δήλωσης ΦΠΑ για ορισμένους επαγγελματίες αποτελεί πρόταση της Τρόικα η οποία μάλιστα έχει κατατεθεί εδώ και καιρό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην πρόταση αυτή ισχυριζόμενοι ότι το ισχύον καθεστώς προκαλεί απώλειες στο Δημόσιο λόγω των επιστροφών ΦΠΑ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα δημιουργεί μεγάλο διοικητικό βάρος στη φορολογική διοίκηση για την επεξεργασία, την επικύρωση και τον έλεγχο των δηλώσεων υποβολής ΦΠΑ.
 
Παράλληλα, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει τη δημιουργία ειδικής μονάδας παρακολούθησης των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ με σκοπό να γίνουν αναλύσεις και τυχόν βελτιώσεις-διορθώσεις στη ρύθμιση, ενώ πρόκειται να εκκαθαρίσει και το μητρώο ΦΠΑ από τις ανενεργές επιχειρήσεις. Η μεγαλύτερη, όμως, ανατροπή που ετοιμάζει είναι η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου συστήματος επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ. Αυτό θα λειτουργεί με βάση το ιστορικό της κάθε επιχείρησης. Όσες έχουν καλό ιστορικό θα λαμβάνουν γρήγορα την επιστροφή σε αντίθεση με τις... κακόφημες που θα χρειάζεται να περιμένουν...

Πηγή: Έθνος


http://taxheaven.gr

 9 
 στις: Σήμερα στις 02:25:05 πμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Περισσότερες από 225.000 αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα


Με αμείωτο ρυθμό, ακόμα και τις ημέρες του Πάσχα, συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων για την λήψη του κοινωνικού μερίσματος με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περισσότερες από 225.000 αιτήσεις μέχρι σήμερα. Οι 42.000 έχουν γίνει ήδη αποδεκτές, με το κονδύλι αυτό να ανέρχεται στα 26,5 εκατομμύρια ευρώ. Οι 71.000 αιτήσεις έχουν απορριφθεί λόγω εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ 112.000 βρίσκονται σε αναμονή.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι το τέλος του μήνα θα δουν το ποσό πιστωμένο στον λογαριασμό τους έως τις 10 Μαΐου. Αναφορικά με τους ενστόλους, 74.000 εξ αυτών έως τις 10/5 θα δουν πιστωμένο στους λογαριασμούς τους ποσό που συνολικά θα φθάνει στα 37 εκατομμύρια ευρώ. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου.

Πηγή Καθημερινή


http://taxheaven.gr

 10 
 στις: Σήμερα στις 02:25:05 πμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Αναλυτικός οδηγός για να υποβάλετε σωστά την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα


H Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε έναν αναλυτικό οδηγό για την ορθή συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων είσπραξης των επιδομάτων του κοινωνικού μερίσματος, Στον οδηγό παρουσιάζεται αναλυτικά βήμα προς βήμα όλη η διαδικασία υποβολής της αίτησης. Συγκεκριμένα:

 1. Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 και η καταβολή στους δικαιούχους πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από τον μήνα υποβολής της αίτησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του αιτούντος (ή της αιτούσας) για το οικονομικό έτος 2013.

 2. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr. Από την ιστοσελίδα αυτή, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει την Υπηρεσία «Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Κοινωνικού Μερίσματος». Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή. Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, πρέπει να εισάγει:

Α. Τα προσωπικά του στοιχεία.

Συγκεκριμένα πρέπει να δηλώσει:

 • την οικογενειακή του κατάσταση (Άγαμος ή Έγγαμος),

 • τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)

 • το έτος γέννησής του,

 • τον αριθμό παροχής της οικίας του ή, σε περίπτωση μη ύπαρξής τέτοιου αριθμού, τη διεύθυνσή του,

 • εάν ο ίδιος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, συμπληρώνοντας τη σχετική ένδειξη

 • στοιχεία επικοινωνίας (όπως τηλέφωνο & διεύθυνση e-mail),

 • τον αριθμό ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού λογαριασμού του, για την πίστωση του μερίσματος, σε περίπτωση που κριθεί ως δικαιούχος.

 • υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων της αίτησης.

Β. Τα στοιχεία του/της συζύγου, των προστατευόμενων τέκνων ή των προσώπων που φιλοξενεί. Για κάθε ένα από αυτά τα μέλη, πρέπει να συμπληρώσει τη σχέση του, δηλαδή το εάν είναι:

 • σύζυγος

 • προστατευόμενο τέκνο

 • ανήλικος φιλοξενούμενος

 • ενήλικας φιλοξενούμενος

 • υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. για τους άνω των 18 και για όσους ανηλίκους διαθέτουν Α.Φ.Μ.,

 • υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο του μέλους, σε περίπτωση που αυτό δεν διαθέτει Α.Φ.Μ.,

 • υποχρεωτικά τον Α.Μ.Κ.Α.,

 • το έτος γέννησής του,

 • την ένδειξη εάν έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Ο αιτών, αφού συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία στην αρχική οθόνη, συνεχίζει με την καταχώρηση των υπολοίπων μελών, πατώντας «εισαγωγή μέλους». Στη συνέχεια καταχωρεί τα στοιχεία κάθε μέλους και ολοκληρώνει την καταχώρηση πατώντας «καταχώρηση μέλους».

Εξαιρούνται από τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης κοινωνικού μερίσματος, τα προστατευόμενα μέλη που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, καθώς και τα πρόσωπα που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.


Δείτε τον αναλυτικό οδηγό στο συνημμένο αρχείο.


http://taxheaven.gr

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
TAXPLANET © 2009

nlogn information technologies