Logo
        Σύνδεση με όνομα, κωδικό και διάρκεια σύνδεσης
  Αυτόματη επανασύνδεση:

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
 1 
 στις: Μάρτιος 08, 2015, 11:38:25 πμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Αναλυτικά τα νέα μέτρα

Διευκρινίσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης έδωσε η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, ανέφερε ότι η προκήρυξη για την έναρξη των αιτήσεων από τους δικαιούχους θα βγει εντός του Απριλίου και θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά όχι τεκμήρια. Τόνισε ακόμη ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά.

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα προβλέπεται η επανασύνδεσή του σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση, για παροχές που είχαν διακοπεί έως τις 31/12/2015, ανεξάρτητα αν χρωστά κανείς ή όχι στη ΔΕΗ. Θα υπάρξει δε ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Επίσης θα δοθούν στους δικαιούχους έως 300 κιλοβατόρες το μήνα έως το τέλος του έτους.

Για το επίδομα ενοικίου, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 70 έως 220 ευρώ, η κ. Φωτίου εξήγησε ότι θα αφορά 30.000 νοικοκυριά, θα δίνεται κατευθείαν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και θα έχει να κάνει με υφιστάμενες αλλά και νέες μισθώσεις. Στο μισθωτήριο ο ωφελούμενος θα δηλώνει και το IBAN του εκμισθωτή όπου θα πιστώνονται τα χρήματα.

Σχετικά με το επίδομα σίτισης -ύψους από 70 έως 220 ευρώ-, η κ. Φωτίου επισήμανε ότι γίνεται προσπάθεια το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί μέσω μια κάρτας.

Οι δικαιούχοι θα παίρνουν αυτήν την κάρτα -αποκλειστικά για τροφή- με την ταυτότητά τους από τον συγκεκριμένο οργανισμό καθώς θα υπάρχει μια λίστα με τα ονόματα του δικαιούχων μετά από την επεξεργασία των στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ σε συνδυασμό με το TAXIS.

 2 
 στις: Μάρτιος 08, 2015, 11:27:26 πμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Δύσκολο να εφαρμοστούν στην Ελλάδα του 2015 αλλά δεν παύουν να είναι χρήσιμες

Τα 40 είναι μία ηλικία-σταθμός και για πολλούς ανθρώπους είναι η στιγμή που έχουν λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις ή που έχουν αλλάξει τη ζωή τους.

Δείτε κάποια πολύ σημαντικά μαθήματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν μπείτε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σας...

Να σημειώσουμε πως τα παρακάτω tips έχουν απόλυτη εφαρμογή σε μια «σωστή» οικονομία και δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν, από την πλειοψηφία του κόσμου, σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, είναι συμβουλές που μπορούν να πιάσουν τόπο…

1. Πρέπει να έχετε πάντα υπό έλεγχο τα του σπιτιού σας

Εδώ και πολλά χρόνια η μέση ηλικία που μένουμε στο δικό μας σπίτι είναι τα 31, οπότε αν είστε 40 είναι πολύ πιθανό να μένετε ήδη στο δικό σας σπίτι.

Αν όχι, τώρα ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για να σκεφτείτε αν η σωστή επιλογή για σας είναι η ενοικίαση ή η αγορά ενός σπιτιού. Πάντως, ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι αγοραστές ενός σπιτιού είναι να αγοράζουν κάτι ακριβότερο ή πιο κοστοβόρο στη συντήρηση απ' αυτό που μπορούν.

2. Να ασφαλιστείτε

Παρότι στην αρχή της ενήλικης ζωής σας, αισθάνεστε ανίκητοι και δυνατοί, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε την ασφάλιση, για την περίπτωση ατυχήματος, ασφάλεια, υγείας, σπιτιού, αυτοκινήτου και ζωής. Ποτέ δεν ξέρετε τι μπορεί να συμβεί.

3. Να είστε προσεκτικοί με την πίστωση

Όλοι έχουν καταλάβει σε μία στιγμή της ζωής τους πόσο δύσκολο είναι να αποπληρωθούν τα χρέη, οπότε καλό είναι να είστε ανθεκτικοί και να το σκέφτεστε σοβαρά πριν αναλάβετε κάποιο χρέος.

4. Να προγραμματίζετε ξεκινώντας φυσικά από τις αποταμιεύσεις για τη σύνταξη

Πρέπει να ξέρετε τι ζωή σκοπεύετε να κάνετε και να προγραμματίσετε να έχετε τα χρήματα για να το κάνετε.

5. Οι αποταμιεύσεις έχουν σημασία

Πιθανότατα σκέφτεστε ότι δε σας αφορά η αποταμίευση εκτός και αν επιθυμείτε να κάνετε κάποια μεγάλη αγορά, όπως για παράδειγμα ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο. Ωστόσο, καλό είναι να αποταμιεύετε για... τις δύσκολες ώρες. Αν μπορείτε φυσικά...

6. Έκτακτες ανάγκες προκύπτουν

Παρότι όταν είναι κανείς νέος δεν φαντάζεται ποτέ ότι θα συμβεί κάτι σοβαρό ή έκτακτο, ωστόσο όσο περνούν τα χρόνια είναι λογικό να σκέφτεστε ότι υπάρχουν έκτακτες ανάγκες ή ξαφνικά περιστατικά. Οι ειδικοί προτείνουν να έχετε κάποια χρήματα σε ένα λογαριασμό για έκτακτες ανάγκες.

7. Ο προϋπολογισμός λειτουργεί μόνο αν τον τηρείτε

Το να παρακολουθείτε τα έσοδα και τα έξοδα σας είναι σημαντικό για την επιτυχία των οικονομικών, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να θέτετε και στόχους. Δηλαδή να αποφασίζετε τι θα κάνετε με τα χρήματά σας και να τηρείτε τον προϋπολογισμό σας.

8. Να κάνατε ερωτήσεις

Κάπου κοντά στα 40 πρέπει να έχετε καταλάβει ότι δεν τα ξέρετε όλα. Οπότε είναι σημαντικό να ζητάτε βοήθεια, όποτε νοιώθετε ότι χρειάζεστε μία συμβουλή.

 3 
 στις: Μάρτιος 08, 2015, 11:17:58 πμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Ρύθμιση όλων των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με μηνιαία δόση από 50 ευρώ, αναστολή κάθε αναγκαστικού μέτρου με την πληρωμή μίας δόσης, συμψηφισμό των ποσών που κατασχέθηκαν από τραπεζικούς λογαριασμούς με το υπόλοιπο της οφειλής και επιλογή ως και τριών χαμηλότερων κατηγοριών για την πληρωμή εισφορών στον ΟΑΕΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τη ρύθμιση των 100 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα μπορούν να ενταχθούν τα ληξιπρόθεσμα μέχρι 1/2/2015 χρέη προς τα Ταμεία, ενώ για φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα (ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ), καθώς και για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ με μηδενικό εισόδημα για το 2014, προβλέπεται περίοδος χάριτος 12 μηνών, χωρίς τη λήψη κανενός αναγκαστικού μέτρου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν αίτηση για ρύθμιση των χρεών τους ως τις 31 Μαρτίου 2016.

Στον ΟΑΕΕ υπάρχουν πάνω από 125.000 διακόψαντες και άλλοι 15.000 από το ΕΤΑΑ, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση αυτή και να εντάξουν όλες τις οφειλές τους, όπως θα έχουν διαμορφωθεί, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016.

Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, η αίτηση για ένταξη στη νέα ρύθμιση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 30 Απριλίου 2015.

Στη νέα ρύθμιση, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», θα μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν ταχτοποιήσει τις οφειλές τους με τις δύο προηγούμενες ρυθμίσεις (ν. 4152/13 και 4305/14) και θέλουν να μεταφερθούν στη νέα και πιο ευνοϊκή αποπληρωμή των χρεών τους, παίρνοντας μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης των προσαυξήσεων για την εναπομείνασα οφειλή, καθώς και όσοι έχουν ενταχθεί στον προσωρινό διακανονισμό οφειλών του ν. 3943/2011, εφόσον το υπόλοιπο της οφειλής τους υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Επίσης, για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα (ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ) καθώς και για ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα προβλέπεται η αναστολή όλων των εισπρακτικών μέτρων και των διώξεων για 12 μήνες, ύστερα από αίτησή τους που πρέπει να υποβληθεί στους αρμόδιους φορείς έως τις 31/2/2016. Η νέα ρύθμιση αφορά πάνω από 1 εκατ. οφειλέτες με βεβαιωμένα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί από τα ταμεία στο ΚΕΑΟ που είναι αρμόδιο για την είσπραξή τους.

 4 
 στις: Φεβρουάριος 08, 2015, 10:06:46 πμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Ποιες θα είναι οι ρυθμίσεις του πρώτου νομοσχεδίου

Βαθιές τομές στο Ασφαλιστικό αναμένεται να περιλαμβάνουν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Οι αλλαγές που περιλαμβάνονται και αγγίζουν τις 20  βασικές και επιμέρους διατάξεις που έχει «χαρτογραφήσει» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σκοπεύουν να δρομολογηθούν σταδιακά αρχίζοντας την επεξεργασία και την αντικατάσταση ρυθμίσεων που μπλοκάρουν ή δυσκολεύουν τη συνταξιοδότηση ανέργων, οφειλετών και ατόμων με αναπηρίες, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Ανάμεσα στις διατάξεις που επανεξετάζονται με στόχο να αντικατασταθούν από χαμηλού ή μηδενικού κόστους βελτιωτικές ρυθμίσεις είναι:

Προς κατάργηση η εγκύκλιος που μπλοκάρει την έξοδο με διαδοχική ασφάλιση.
Η συνταξιοδότηση μητέρων. Διετής ή τριετής μεταβατική περίοδος για σύνταξη μητέρων με θεμελίωση εξόδου στα 55-60 και 5.500 ένσημα με ανήλικο
Λίφτινγκ στις διατάξεις για συνταξιοδότηση με βαρέα.
Βελτιώσεις στη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη.

Οι αλλαγές θα δρομολογηθούν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Οι ρυθμίσεις του πρώτου νομοσχεδίου

Η χορήγηση της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν μέχρι 700 ευρώ
Η αναστολή -πιθανότατα για ένα εξάμηνο- της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που μειώνει τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση της ρήτρας «θανάτου» στον υπολογισμό των νέων συντάξεων
Η αναστολή των άρθρων 2,3 και 4 του νόμου 3863/10 που προβλέπουν την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2015
Η αποποινικοποίηση των ασφαλισμένων που χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ και τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών τους με σύνταξη ακόμη και αν χρωστούν πάνω από τις 20.000 ευρώ.

 5 
 στις: Ιανουάριος 18, 2015, 11:54:57 πμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Οι νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, την Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015. Με βάση τα καινοτόμα «εργαλεία» που διαμόρφωσε και παρέχει πλέον ο Οργανισμός, οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών, πλην της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, μπορούν να ανανεώνουν τα δελτία ανεργίας και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για όλες τις λοιπές παροχές χωρίς να προσέρχονται στα ΚΠΑ2 του Οργανισμού, αλλά με απλά «βήματα» μέσω της ιστοσελίδας www.oaed.gr.

Συγκεκριμένα, οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του Οργανισμού μπορούν, με τη χρήση των απαραίτητων κωδικών, να έχουν πρόσβαση, γρήγορα και εύκολα, στις νέες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ ακολουθώντας τα εξής «βήματα»:

1) Με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή εισέρχονται στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) από οποιονδήποτε χώρο ηλεκτρονικής πρόσβασης και στη συνέχεια,

2) Επιλέγουν το πεδίο «e–Υπηρεσίες» όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες που τους βοηθούν να ολοκληρώσουν τις ενέργειες τους.

Επισημαίνεται ότι όσοι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι και δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ, δεν έχουν πιστοποιηθεί ως χρήστες στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, μπορούν να προσέλθουν σε οποιαδήποτε Υπηρεσία ΚΠΑ2 του Οργανισμού για να πιστοποιηθούν και να παραλάβουν κλειδάριθμο και κωδικούς πρόσβασης.

Τα οφέλη

Μέσω των νέων, ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι καθώς και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ μπορούν:

Α) οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι να ανανεώνουν τα δελτία Ανεργίας (μέσα σε χρονικό διάστημα 5 ημερών πριν ή 5 ημερών μετά την ημερομηνία υποχρεωτικής ανανέωσης τους).

Β) Οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ, μπορούν να υποβάλουν διαδικτυακά τις αιτήσεις τους για τη λήψη των σχετικών παροχών.

Γ) Όλοι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι μπορούν να αντλούν άμεσα τις βεβαιώσεις ανεργίας.

Όπως δήλωσε ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, «οι προσπάθειες που συντελούνται τα τελευταία χρόνια “γυρίζουν σελίδα” για τον Οργανισμό Απασχόλησης και τον βάζουν στη νέα εποχή κάνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες ακόμη πιο φιλικές προς τους πολίτες. Με το νέο σύστημα θα υπάρξει αποσυμφόρηση στις υπηρεσίες – ΚΠΑ καθώς τόσο οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι, όσο και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών θα μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα και εύκολα, μέσω διαδικτύου».

Κατά την μεταβατική περίοδο, μέχρι την 31η Μαρτίου 2015, οι άνεργοι μη επιδοτούμενοι και οι δικαιούχοι των λοιπών παροχών του ΟΑΕΔ, μπορούν να ανανεώνουν τα δελτία ανεργίας τους και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους με δύο τρόπους: είτε μέσω της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας είτε με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα αρμόδια ΚΠΑ2 του Οργανισμού. Από την 1η Απριλίου 2015 και μετά, οι διαδικασίες αυτές θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσα από την ιστοσελίδα www.oaed.gr.

Μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η συγκεκριμένη διαδικασία της εξυπηρέτησης των δικαιούχων του ΟΑΕΔ μέσω των νέων, ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Οργανισμού, θα μπορεί να γίνεται και με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης του taxis. Για τη δυνατότητα αυτή, θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση όταν θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες.

 6 
 στις: Ιανουάριος 18, 2015, 11:40:07 πμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Τι σημαίνει για τους καταθέτες και τις τράπεζες η προσφυγή στον ELA
 
Χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, ζήτησαν τόσο η Eurobank όσο και Alpha Bank.  Τι σημαίνει όμως πρακτικά η συγκεκριμένη κίνηση;

Το ELA ουσιαστικά είναι προσωρινή ρευστότητα που παρέχεται σε φερέγγυο τραπεζικό ίδρυμα για να καλύψει έκτακτες ανάγκες όπως η εκροή καταθέσεων. Το ποσό αυτό δεν δίδεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απευθείας αλλά από τις 17 Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης έναντι επαρκών εξασφαλίσεων.

Όπως εξηγεί o καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Μάρδας, ο ELA είναι ένας μηχανισμός στήριξης των τραπεζών, ο οποίος έχει ως βασική αρμοδιότητα τη χορήγηση ρευστότητας αποκλειστικά στις τράπεζες.

"Μικροκαταθέτες απέσυραν καταθέσεις"
"Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι οι τράπεζες αυτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα προσωρινής ρευστότητας. Ζητούν χρήματα για να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους, εξαιτίας του γεγονότος ότι λόγω εκλογών οι καταθέτες - κυρίως οι μικροκαταθέτες - αποσύρουν μέρος των καταθέσεων τους", σημειώνει ο καθηγητής.

 "Σε επίπεδο καταθετών, με καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο διασφαλίζει τουλάχιστον στη θεωρία τις καταθέσεις. Αντιθέτως, οι καταθέσεις άνω των 100.000 επηρεάζονται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες".

Ο κύριος Μάρδας εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζεται σημαντικός αριθμός αναλήψεων μικρών καταθέσεων σε σχέση με τις προηγούμενες φορές, όταν είχαμε αναλήψεις κυρίως από μεγαλοκαταθέτες. "Συμπεραίνω ότι οι μεγαλοκαταθέτες είτε έχουν στείλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, είτε θεωρούν ότι πρόκειται για μία προσωρινή συγκυριακή κατάσταση και ότι όποιος και να αναλάβει την κυβέρνηση, θα κάνει αυτό που "πρέπει" να κάνει και επομένως δεν ανησυχούν".

Εξηγεί ότι ο ELA δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες και όχι στο Δημόσιο. Διευκρινίζει μάλιστα ότι τα όσα είπε η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή, σχετικά με την έκδοση νομίσματος ύψους 100 δισ. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον ELA.

 "Τα 100 δισ. που θέλει να κόψει, θα τα κόψει η Τράπεζα της Ελλάδος - κάτι που έχει τη δυνατότητα να κάνει -, σε συνεννόηση όμως με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. "Ακόμα και 100 δισ. να μπορεί να εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά θα γίνει σε κάθε περίπτωση σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους. Το χρήμα δεν είναι δικό της, αλλά παράγεται από την ΕΚΤ".

Τράπεζες: Γιατί ζητήσαμε ρευστότητα
Τραπεζικές πηγές πάντως αναφέρουν, ότι υπάρχει εκτός από συγκυριακό στοιχείο, το οποίο αναγκάζει τις δύο συστημικές τράπεζες να ζητήσουν ρευστότητα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο παράγοντας, ο οποίος σχετίζεται με τις πολλές αναλήψεις μικροκαταθετών που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν μάλιστα ότι η προσφυγή στον ELA πραγματοποιήθηκε για προληπτικούς λόγους, αλλά και για τη στήριξη των εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, τα οποία πρόκειται να εκδοθούν. "Θα εκδόσει έντοκα γραμμάτια το υπουργείο, τα οποία στη συνέχεια θα λάβουν οι τράπεζες. Στη συνέχεια θα φτάσουν στο κοινό", επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Χιόνης: Ιδιαίτερα επιθετική ενέργεια
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Διονύσης Χιόνης, επισημαίνει: "Το μεγάλο ερώτημα σχετίζεται με το αν πρόκειται για προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν, υπήρξαν, ή για μελλοντικές προβλέψεις προβλημάτων ρευστότητας. Μου κάνει εντύπωση γιατί πριν από μία εβδομάδα δεν υπήρχαν τρέχοντα προβλήματα ρευστότητας".

Χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη κίνηση ως ιδιαίτερα επιθετική ενέργεια, ενώ σημειώνει ότι μελλοντικά θα πρέπει να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου για να καλύψουν τις δημοσιονομικές ανάγκες. Διευκρινίζει πάντως ότι αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να αποφευχθεί και να γίνει αφού δούμε πρώτα τις δημοσιονομικές ανάγκες τις χώρας - ενώ όπως λέει δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καταθέτες.

17/01/2015


 7 
 στις: Ιανουάριος 18, 2015, 11:37:20 πμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Ένας βραχνάς λιγότερος για μικρές επιχειρήσεις καθώς γλιτώνουν τη γραφειοκρατία αφού η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία δίδεται απαλλαγή σε ορισμένες κατηγορίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία από τη διενέργεια φυσικής απογραφής και της τήρησης αρχείου αποθεμάτων.
Με την απαλλαγή αυτή διευκολύνονται οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα για τη σύνταξη της απογραφής, είτε λόγω του μικρού μεγέθους του αντικειμένου των εργασιών τους είτε και της μικρής αξίας ανά τεμάχιο αποθέματος, και δεν διαθέτουν αξιόλογα αποθέματα αγαθών.

Από την υποχρέωση διενέργειας απογραφής, απαλλάσσονται ενδεικτικά οι εξής επιχειρήσεις: 
•Φαρμακεία
•Αγρότες και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (ειδικού και κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ)
•Ανθοπωλεία
•Βιβλιοπωλεία
•Αρτοποιεία και πρατήρια άρτου
•Ζαχαροπλαστεία
•Εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καφετέριες, κυλικεία, αναψυκτήρια
•Επιχειρήσεις εμπορίας ειδών διατροφής (παντοπωλεία, μίνι μάρκετ, ιχθυοπωλεία, οπωρολαχανοπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), ψιλικών, ηλεκτρονικών ανταλλακτικών και εξαρτημάτων, καπνοβιομηχανικών προϊόντων (πώληση χονδρική), χρωμάτων κλπ
•Περίπτερα κλπ
Οι ανωτέρω επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας φυσικής απογραφής ακόμα και όταν ασκούν και άλλη δραστηριότητα, εφόσον ο καθαρός κύκλος εργασιών της τελευταίας δεν υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ.

Από την ανωτέρω υποχρέωση απαλλάσσονται επίσης και τα πρατήρια βενζίνης, δεδομένου ότι τα αποθέματα αυτών προσδιορίζονται από το σύστημα εισροών-εκροών.

Σε περίπτωση που τα εν λόγω πρατήρια πωλούν και λοιπά προϊόντα (π.χ. λιπαντικά, είδη αυτοκινήτου, τσιγάρα, αναψυκτικά κλπ) απαλλάσσονται από την υποχρέωση διενέργειας φυσικής απογραφής, εφόσον ο ετήσιος καθαρός κύκλος εργασιών της παράλληλης αυτής δραστηριότητας δεν υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ.

17/01/2015
Πηγή: www.imerisia.gr

 8 
 στις: Ιανουάριος 18, 2015, 11:31:22 πμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Θα δέχονται αιτήσεις ασφαλισμένων

Εκτός από τα υποκαταστήματα, και οι ανταποκριτές του ΟΓΑ θα μπορούν να λαμβάνουν χειρόγραφες αιτήσεις από ασφαλισμένους που επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση έως 100 δόσεων των ληξιπρόθεμων οφειλών τους προς τον Οργανισμό.


Ειδικότερα, με επιστολή του ο υποδιοικητής του ΟΓΑ Κανέλλος Τούντας ζητά από τα υποκαταστήματα του Οργανισμού να ενημερώσουν τους ανταποκριτές του Νομού ή των Νομών που έχουν στη δικαιοδοσία τους ότι μπορούν να δέχονται χειρόγραφες αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ασφαλισμένοι και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απώλειας εσόδων.

Σημειώνεται ότι ο ΟΓΑ διατηρεί 9 υποκαταστήματα και περισσότερους από 3.000 ανταποκριτές.

 9 
 στις: Ιανουάριος 18, 2015, 11:22:36 πμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι για να φορολογηθούν ως μισθωτοί

Μια τελευταία ευκαιρία δίνει σε όσους πληρώνονται με μπλοκάκι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να γλιτώσουν τη φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ και να φορολογηθούν ως την κλίμακα των μισθωτών.

Με απόφαση της Κατερίνας Σαββαΐδου καλούνται να δηλώσουν χωρίς πρόστιμο σαν έδρα το σπίτι τους, για να μη πληρώσουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ για τα εισοδήματα που είχαν το 2014.

Αυτό που πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι είναι να δηλώσουν αλλαγή έδρας μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου στην εφορία.

Δηλώνοντας σαν έδρα το σπίτι τους θα θεωρηθούν μισθωτοί και θα έχουν το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ και φόρο 22% αντί 26%.

Αν δεν προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κίνηση θα φορολογηθούν σαν ελεύθεροι επαγγελματίες με συντελεστή 26% και χωρίς αφορολόγητο όριο.

Βέβαια η δήλωση της κατοικίας σαν έδρα δεν είναι αρκετή μόνη της για τη φορολογία μισθωτών. Θα πρέπει οι φορολογούμενοι να απασχολούνται σε έως και τρεις εργοδότες ή, αν απασχολούνται σε περισσότερους, ο ένας να τους έχει καταβάλει τουλάχιστον το 75% του συνολικού τους εισοδήματος.

Πάντως όσοι φορολογούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν πληρώνουν φόρο για τα ακαθάριστα έσοδα αλλά για όσα μένουν αφού αφαιρέσουν τις επαγγελματικές δαπάνες τους.

Στην περίπτωση που θεωρηθούν μισθωτοί, το εισόδημα από μισθωτές εργασίες του 2014 θα φορολογηθεί με 22% έως τις 25.000 ευρώ (και 32% έως 42% το υπερβάλλον) αφού αφαιρεθούν τα πρώτα 9.550 ευρώ.

Αν φορολογηθούν σαν επαγγελματίες, θα πληρώσουν 26% από το πρώτο μέχρι τα 50.000 ευρώ αλλά αφού αφαιρέσουν τις επαγγελματικές δαπάνες τους.

 10 
 στις: Ιανουάριος 18, 2015, 11:15:10 πμ 
Ξεκίνησε από TAXPLANET - Τελευταίο μήνυμα από TAXPLANET
Οι παγίδες για τα εισοδήματα του 2014

Αντιμέτωποι με τον φορολογικό εφιάλτη των τεκμηρίων διαβίωσης θα βρεθούν και φέτος εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, κυρίως χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, αγρότες και μικρομεσαίοι επαγγελματίες που θα εμφανίσουν ζημιές ή έβαλαν «λουκέτο».

Τα τεκμήρια, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για κατάργησή τους, διατηρούνται και απειλούν με την πληρωμή έξτρα φόρων ολοένα και περισσότερους φορολογουμένους, οι οποίοι δεν φορολογούνται για αυτά που πραγματικά δηλώνουν στην Εφορία αλλά για μεγαλύτερα ποσά.

Η Εφορία προσδιορίζει από μόνη της εισοδήματα με βάση τα τεκμήτια για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τις οικιακές βοηθούς και τις πισίνες, ώστε να μην μένει πια κανείς αφορολόγητος.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», τα τσουχτερά τεκμήρια διαβίωσης απειλούν και φέτος με τις φορολογικές δηλώσεις:

Μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Οι φορολογούμενοι αυτοί κινδυνεύουν να φορολογηθούν με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύψει εάν στην κατοχή της υπάρχει κατοικία και παράλληλα ένα αυτοκίνητο. Για παράδειγμα, άγαμος μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, ο οποίος διαμένει σε διαμέρισμα 100 τ.μ. και έχει αυτοκίνητο 1.600 κ.ε. πενταετίας. Το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται σε 13.900 ευρώ (4.500 ευρώ για την κατοικία + 6.400 ευρώ για το Ι.Χ. + 3.000 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο). Η διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος διαμορφώνεται σε 1.900 ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στο φορολογητέο εισόδημα και φορολογείται. Έτσι ο φορολογούμενος θα φορολογηθεί για εισόδημα 13.900 ευρώ και θα πληρώσει φόρο 958 ευρώ ή 418 ευρώ επιπλέον σε σχέση με τον φόρο των 540 ευρώ που προκύπτει για το εισόδημα των 12.000 ευρώ.

Φορολογούμενους με μηδενικά εισοδήματα

Ακόμη και αν η συγκεκριμένη κατηγορία δεν εμφανίζει κανένα περιουσιακό στοιχείο (κατοικία, αυτοκίνητο) και δηλώνει ότι φιλοξενείται σε κάποιο σπίτι, θα φορολογηθεί με βάση το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή 2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος.

Ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που φέτος θα εμφανίσουν ζημιές ή λόγω της κρίσης έβαλαν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους

Αν πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων, θα φορολογηθούν για το τεκμαρτό εισόδημα από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Αγρότες με μηδενικά εισοδήματα ή ζημιές

Αυτή η κατηγορία θα φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, με συντελεστή 13%, δηλαδή, από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος.

Ανέργους

Αν φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, τότε για το εισόδημα που δεν μπορούν να καλύψουν θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή θα έχουν αφορολόγητο μέχρι 9.550 ευρώ. Αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ.

Για παράδειγμα, ένας μακροχρόνιος άνεργος -εγγεγραμμένος στα μητρώα του ΟΑΕΔ- που δεν διαθέτει κανένα εισόδημα, παρά μόνο ένα μικρό ποσό από τόκους καταθέσεων της τάξης των 10 ευρώ. Διαμένει σε κατοικία 40 τ.μ. με τεκμήριο 1.600 ευρώ. Το τελικό τεκμαρτό ποσό ανέρχεται στα 4.600 ευρώ, αφού θα προστεθεί και το ποσό της ελάχιστης αντικειμενικής δαπάνης των 3.000 ευρώ (1.600 + 3.000 = 4.600 ευρώ). Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο άνεργος θα φορολογηθεί ως μισθωτός και με αποδείξεις ύψους 460 ευρώ τότε δεν θα έχει καμία φορολογική επιβάρυνση για το 2014.

Σελίδες: [1] 2 3 ... 10
TAXPLANET © 2009

nlogn information technologies